Psikolojik Danışmanlık Nedir ?
Psikiyatrik bir rahatsızlığı olmayan bireyler de psikolojik danışmanlık alma ihtiyacı hissedebilir. Örneğin, yaşamında hayır diyememe sıkıntısı yaşayan kişiler için bir rehberlik ihtiyacı olabilir. Kimi zaman da kişi yaşam kalitesini artırmak ister. Kendi potansiyelinin farkına varma, güçlü yönlerini doğru kullanma zayıf yönlerini ise geliştirme ihtiyacı duyar. Psikolojik danışmanlık ve yaşam koçluğu burada devreye giriyor.
- Psikolojik danışma sosyal bir ortamda gerçekleşir.
- Bir öğrenme sürecidir.
- Bu süreçte psikolojik danışman ve danışan yer alır.
- Psikolojik danışmanlık psikolojik yöntem ve teknikler vasıtasıyla sağlanır.
- Psikolojik danışmada amaç, danışanın kendini ve çevresini daha iyi anlayıp kabul ederek, daha etkin seçimler yapma, karar verme ve uyum gösterme yoluyla kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır.
Yaşam Koçluğu
Yaşam koçluğu akıl ve ruh sağlığı yerinden olan kişiler için hayatında istediği yere gelemediği, planlarını uygulamayamadığı veya zorlandığı noktalarda kişinin kendi farkındalığını artırarak önünü açması imkanını sağlayan bir danışmanlık sürecidir.
Yaşam koçluğunda önemli olan danışanın doğrularının hayata geçmesidir.
Bu çalışmada yapılan esas şey, aklınızdaki sorulara ve durumunuza yeni açılardan bakmanızı sağlamak, belki de daha önce göremediğiniz farklı çözüm yollarını deneyerek hayatınızda yeni bir alan açmaktır.
Yaşam koçu nu bir rehber kabul edebiliriz. Bu süreçte sonuç almak için danışanın koçuyla birlikte geliştirdiği haftalık plan ve hedeflere yönelik çalışması son derece önemlidir.