Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tehlike sinyalleri çalan ” uyuşturucu kullanımı ” ve ” uyuşturucu bağımlılığı ” son zamanlarda tekrar kamuoyunun gündemine girdi. Aşağıdaki yazıda; Uyuşturucu bağımlılığı nasıl anlaşılır ? , Uyusturucu bağımlılığı nedir ?, Uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerin ailesi neler yapmalı?, Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi nasıl olur? gibi sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz.
Bağımlılık yapan maddelerin bir kısmı uyuşturucu,bir kısmı baskılayıcı bir kısmı uyarıcı bir kısmı da halüsünasyon(olmayan şeyleri algılama-hayal) gördürücü özelliklere sahiptirler.Toplumda hepsine birden uyuşturucu denilmektedir.Bu karmaşayı,yanlış tanımlamayı düzeltmek,olayı “madde bağımlığı” çerçevesinde değerlendirmek gerekmektedir.
Nedir Bağımlılık?
-Kullanılan maddeden aynı etki görmek için dozu sürekli arttırmak.
-Zamanının büyük bir kısmını bu maddeyi bulmak için harcamak
-Sosyal ve mesleki yaşamın felç olması
-Madde dozu azaltınca veya kesilince”kesilme belirtilerinin”KRİZ”in ortaya çıkması
Bağımlılık yapan maddeler,kullanan insanı adım ,adım zeminini bataklık olan yalancı bir cennete çeker.Bataklığa giren insanın kurtulma şansı ve tedavi oranı çok düşüktür.Bu nedenle bu maddelerle “tanışıklığı ve bulaşıklığı”engellemek daha akılcı bir yoldur.
“Uyuşturucu“özellikle ülkelerin yarınları olan gençler tarafından daha çok kullanılmaktadır.İstanbul’da 18 farklı lisede AMATEM’ce yapılan bir araştırmada 2.845 öğrencinin%6.9’unun eroin,esrar ve kokain kullandığı saptanmıştır.
Ailelerin,ülkelerin kendilerinden;kişilikli,sorumlu üretken davranışlar beklediği ve yarınları kendilerine teslim edeceği gençlerden bazıları neden uyuşturucuya yönelirler?
1-Çekingen,güvensiz,yetersiz,kaygılıdırlar
2-Birçoğunun ailesinde sorun vardır.(ilgisiz ebeveynler,anne baba geçimsizliği,boşanmış parçalanmış aileler, ailede alkol yada madde kullanan birinin varlığı)
3-Uyumsuz,sorunlu kavgacı gençler
4-İşte,okulda,evde,sporda başarısız gençler
Bu gençler sorunlarından kaçmak ve güvensizliklerini,yetersizliklerini örtmek için yalancı güven duygusu veren maddelere yönelirler.Alınan madde ne olursa olsun sonunda kişide ruhsal çöküntü(depresyon)intihar ve bedensel rahatsızlıklar çıkarır.Bu maddelerden sağlanan geçici zevklerin ve tadın bedelini;beden,ruh ve toplum ağır bir şekilde ödemek zorunda kalır.
ANNE BABALAR,ÖĞRETMENLER GENÇLERİN MADDE KULLANDIKLARINI NASIL ANLARLAR?
–Sorumluluklarından aksamalar(okul,iş arkadaş yaşamında bozukluklar)
-Sık sık fiziksel rahatsızlıklar geçirme
-En büyük ipucu,ortaya bıraktığınız para cüzdanından düzenli olarak para çalınması.zaman zaman bütün çocukların başvurduğu bu yöntem,sistematik hale gelmişse ve birkaç milyon seviyesinde seyrediyorsa,o paranın nereye gittiğini araştırmakta fayda var.
-Uyuşturucu kültürü diye bir olay var.Arkadaşlarını,dinlediği müziği,giydiği tişörtleri,taktığı
takıları bir ,bir inceleyin.Hatta belli bir yerin kibritini,hesap pusulasını görürseniz bir gün sizde oraya gidin.Bakın” 18 yaşından büyükler giremez”demiyor,olsa olsa”Damsız giremezsiniz” derler.
-Kokain ve anfetamin,geçmiş zamanla ilgili anılarını tazeliyor.Çok zeki bir şekilde büyümüş,de küçülmüş edasıyla,geçmişe dair hikayeleri detayları ile anlatıyorsa sadece müthiş bir hafızası olmayabilir.
-Uyuşturucu etkisi altındayken evde olmalarını bekleyin…..Ama uyuşturucu sonrası yaşanan etkiler var. Örneğin gürültüye hasaslık,aşırı uyuma veya küçülmesi önemli gözbebeklerinin iyice küçülmüş olması önemli bir yeri,aşırı doz halinde ise aksine genişliyorlar.Tatlı yeme istegi esrarın,sürekli su içme isteği ise anfetaminlerin habercisi olabiliyor.
-Uyuşturucu kullananların çoğu alkol kullanmıyor.aslında ilginç bir dürtüyle kendilerini kollamak,korumak için kullanmıyorlar.
ÇOCUĞUN,GENCİN”UYUŞTURUCU”KULLANDIĞI ANLAŞILDIKTAN SONRA NE YAPILMALI?
Ebeveynlerin,öğretmenlerin paniğe kapılmadan yargılayıcı,bastırıcı,korkutucu sert tutumlara baş vurmadan gençlere yaklaşmaları gerekir,Aksi takdirde madde kullanan insan maddeye daha çok sarılır,olaya bir hastalık(bağımlılık hastalığı)çevresinde bakıp tedavi cihetine gitmek gerekir.
Aileler,toplum bu tür durumlarda silkinmeli ve nerelerde hata yaptıklarını görmeliler. Genci “maddeye” iten sebepler ortaya çıkarılıp yok edilmelidir,Gencin güvenini kazanıp onu bir psikiyatriste götürmek gerekir.
Uyuşturucu ile mücadelede toplum olarak hepimize görev düşmektedir.özellikle medya halkı bilgilendirmek aydınlatmak ve uyarmak açısından ayrı bir öneme sahiptir.